Projekt Uređenje Turističko-rekreacijskog centra ‘Jezero-Hercegovac-Ružica grad’

Ref. br. KK.06.1.2.03.0002 financiran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’

Nekada je Papuk bio otok koji je okruživalo Panonsko more, u jednom je razdoblju bio ispod njegove površine, a danas ovaj prirodni dragulj krije velika bogatstva – od prirodnih divota i raznolikosti, povijesne baštine do bujne flore i faune na površini i arheoloških te fosilnih ostataka sakrivenih u njegovoj plodnoj zemlji. Ali u njegovim gustim šumama kriju se i stvorenja iz legendi i priča, vile i vilenjaci, čarobnjaci i strašni čudaci koji su stoljećima, a i danas, budili i raspirivali maštu. Danas se Papuk koji je 1999. proglašen Parkom prirode, a 2015. godine UNESCO svjetskim geoparkom, smatra jednom od najljepših gora u ovom dijelu Hrvatske.

Park prirode Papuk veleban je i očaravajući, međutim u Virovitičko-podravskoj županiji postoje destinacije na koje su ljubazni i uvijek nasmijani domaćini izuzetno ponosni, a nakon njihovog razgledavanja, boravka i obilaska turisti ostaju oduševljeni. Teško je opisati svaku, a otkrivanjem jedne destinacije, namamit će vas druga, jer toliko su različite, a zapravo slične. Svaka je prožeta bogatom poviješću, sakralnom i  kulturnom baštinom, bogatstvom flore i faune i dakako – mističnim bićima i predanjima koja su stara gotovo kao i čovječanstvo.

U blizini Orahovice, najmanjeg grada u Virovitičko-podravskoj županiji, upravo niče najveći turistički kompleks u županiji: Turističko-rekreacijski centar „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“. Riječ je o projektu vrijednom 10,8 milijuna eura, kojeg je s više od devet milijuna eura sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Tri papučka dragulja sa novim turističkim sadržajima

U šumi, uz Orahovačko jezero, omiljeno kupalište nastalo 1961. gradnjom umjetnog nasipa, da bi se grad Orahovica zaštitio od oborinskih voda, već je izgrađeno 14 bungalova koji će biti najmodernije opremljeni. Uređeni su i sportski tereni te sanitarni čvorovi na Orahovačkom jezeru, a pri kraju je i izgradnja zgrade Edukativnog centra – Škola u prirodi.

Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije partner je na izuzetno vrijednom i trenutno najvećem projektu iz kategorije turizma na području Virovitičko-podravske županije. Edukativni centar prostirat će se na četiri etaže, od kojih su dvije rezervirane za 18 dvokrevetnih soba i četiri apartmana, dok će u ostatku kompleksa biti uređena polivalentna konferencijska dvorana, više manjih prostora za radionice, recepcija, info pult, a sve će pratiti i brojni multimedijalni sadržaji s ciljem prezentacije Parka prirode Papuk, njegove flore, faune, geoloških nalaza i kulturno-povijesne baštine. Za terensku nastavu na raspolaganju će biti i mobilni hologram, čime će školarci na zabavan način učiti o važnosti očuvanja biološke raznolikosti. Bungalovi osiguravaju dodatnih 28 kreveta i vjerujem da će Orahovačko jezero, jedno od najljepših mjesta za kupanje u ovom dijelu Hrvatske po završetku ovog projekta privući i sportaše, rekreativce, ljubitelje prirode, ljude željne opuštanja i obitelji koje su u potrazi za avanturom ali i odmorom.

U sklopu projekta Turističko-rekreacijskog centra „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“ i obližnje jezero Hercegovac dobiti adrenalinske sadržaje. U planu je i uređenje okoliša i unutrašnjosti najočuvanije srednjovjekovne utvrde u Hrvatskoj, Ružica grada, spomenika nulte kategorije, koja se nalazi samo pet kilometara jugoistočno od grada Orahovice, na nadmorskoj visini od 378 metara.

Detalji o projektu

Korisnik: Grad Orahovica

Partneri:

 • Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije
 • Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije
 • Turistička zajednica grada Orahovice

Program: 

 • Europski strukturni i investicijski fondovi u financijskom razdoblju sufinanciranja 2014.-2020.
 • Europski fond za regionalni razvoj u okviru operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’

Poziv na dostavu projektnih prijedloga:

Promicanje održivog razvoja prirodne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Ukupna vrijednost projekta i iznos koji sufinancira EU:

Ukupna vrijednost projekta:     10.800.640,00 eura
EU sufinanciranje:                     9.050.852,00 eura

Razdoblje provedbe projekta: od 01. 10. 2019. do 31. 12. 2023.

Projekt se odnosi na I. Fazu – EDUKATIVNI CENTAR ORAHOVICA – Škola u prirodi, koja je dio šire turističke priče Grada Orahovice na turističkom kompleksu u obuhvatu Parka prirode Papuk.

Projektne aktivnosti:

 1. Posjetiteljska infrastruktura i sadržaji (odmaralište za djecu kapaciteta 22 sobe / 52 ležaja i 18 bungalova / studio apartmana, ostala infrastruktura i oprema…)
 2. Edukacija i interpretacija / turistički interpretatori
 3. Promocija i vidljivost projekta i područja njegove provedbe
 4. Upravljanje projektom
 5. Promidžba i vidljivost sadržaja i ponude Edukativnog centra

Cilj projekta:

Održivo korištenje prirodne baštine kroz uređenje postojeće i stvaranje nove turističko-edukativne ponude, edukacija turističkih interpretatora za uspješno prezentiranje zaštićenih prirodnih vrijednosti unutar Parka prirode Papuk, što će omogućiti posjetiteljima Edukativnog centra potpuniji doživljaj turističkog odredišta uz podizanje svijesti o važnosti očuvanja zaštićenih dijelova prirode i njene promocije.

Ciljne skupine:

 • školska i predškolska djeca
 • mladi sportaši organizirani u kampove
 • kupači
 • obitelji s djecom
 • ostali posjetitelji (planinari, biciklisti, plivači, team building grupe, prirodoslovci…)

Očekivani rezultati:

Povećanje broja posjetitelja čiji je motiv dolaska prirodna baština, unaprjeđenje lokalne i regionalne turističke ponude i sadržaja iz kategorije zelenog turizma, porast novozaposlenih osoba u turističkom i srodnim sektorima.

Zanimljivosti o lokaciji provedbe projekta:

Orahovačko jezero sa kupalištem predstavlja jednu od najistaknutijih kupališnih atrakcija ovog dijela Slavonije. Udaljeno je oko 1500 m od Orahovice, zauzima površinu od 1,7 ha, a okruženo je šetnicom sa sunčalištima i šumom. Nastalo je 1961. godine gradnjom umjetnog nasipa, a opskrbljuje se vlastitim izvorom pitke, planinske vode.

Jezero Hercegovac smješteno je unutar Parka prirode Papuk u Virovitičko – podravskoj županiji oko 2 km južnije od grada Orahovice i nekoliko stotina metara zračne linije od Orahovačkog jezera. Jezero je sastavni dio nekadašnjeg kamenoloma, njegova površina je 3 ha, a dubina 20 m, a cijelo područje pretvara se u turističku zonu s naglaskom na adrenalinskim sadržajima.

Ružica grad također predstavlja jednu od najistaknutijih kulturno-povijesnih i graditeljskih atrakcija istočne Hrvatske. To je srednjovjekovna utvrda koja se nalazi 5 km jugoistočno od Orahovice, na nadmorskoj visini od 378 m. Zauzima površinu od 8000 m2. To je spomenik nulte kategorije sa značajnim sakralnim, urbanim i fortifikacijskim vrijednostima.