Digitalni nomadi

Otkrijte neotkriveno…

Tamo gdje se tajanstvena planina susreće s pitomom dolinom, idilični pašnjaci s davno ugaslim vulkanima, a mistična rijeka s bistrim potocima, dočekat će vas Virovitičko-podravska županija. Zvuči bajkovito i intrigantno? Upravo takav je sjeveroistok Hrvatske, područje na kojem se čarobna priroda, vrijedan čovjek i bogata tradicija tako skladno nadopunjuju, zajedno kreirajući priču iz koje nećete poželjeti izaći…

Priča je to i o uspavanim drevnim gradovima i tajnama koje kriju iza svojih čvrstih bedema, o iznenađujućim ljepotama, nesretnim ljubavima i imanjima na kojima ćete imati osjećaj kao da je vrijeme stalo… Priča je to o životu u skladu s očaravajućom prirodom. Izaberite sami polazište za svoju avanturu po ovom dijelu Podravine i Slavonije, ali nikako ne propustite sljedeće doživljaje…

Dravska ruta / Dravska priča, neotkriveni raj…

Do Križnice se i danas može doći samo na dva načina – skelom ili visećim pješačkim mostom. Samo rijetki za nju znaju, a oni koji je otkriju ostanu zatečeni njezinom ljepotom. Križnica je gotovo nestvarna, tajanstveno mjesto na rijeci Dravi, otok tamo gdje ga ne očekujete. U svim nijansama zelene, raj je za pustolove, rekreativce, zaljubljene, turiste, putopisce, ribiče, promatrače ptica, umjetnike u potrazi za inspiracijom, mirom i ljepotom. Do nje možete i biciklom, Dravskom rutom i EuroVelom 13 uz graničnu liniju, nekadašnju Željeznu zavjesu, koja je u prošlom stoljeću dijelila Europu na dva bloka. Plovite li rijekom, nećete ni znati da ste u jednom trenutku u Mađarskoj, u drugom u Hrvatskoj, jer Drava ne priznaje granice, ona samo slijedi svoj put. Na ovom malom prostoru u Virovitičko-podravskoj županiji kreira pejzaže za pamćenje, meandre u velikim zavojima kakvih nema od njenog izvora u Južnom Tirolu, sve do ušća u Dunav.

Ne znate da li vam je ljepši pješčani sprud Jelkuš, Širinski otok ili močvarno stanište Vir, uz Križnicu značajni krajobrazi na području općine Pitomača, koji su dio i većeg Regionalnog parka Mura-Drava i UNESCO prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Planirate li izlet u prirodu predlažemo da posjetite Noskovce pored Čađavice. Tamo će vam ispričati najljepšu „Dravsku priču“. Nekadašnji ljetnikovac grofa Draškovića iz 19. stoljeća u središtu prekrasnog perivoja postao je informativno-edukativni centar i hostel. Tamo ćete uživati u ptičjoj pjevaonici, svijetu sova, kutku leptira, dravskim šumama vila i vilenjaka… Savršeno mjesto za povratak prirodi na obali Drave! Tamo gdje je rijeka, tu su i ribiči, gdje su ribiči, tu je svježa riba, gdje je svježa riba tu su pravi gurmani, a kada zamiriši „Drava na stolu“ i vi ćete postati jedan od njih.

Gorska ruta / Park prirode Papuk, mjesto koje morate posjetiti…

Ako je oduševila Josipa pl. Jankovića iz Voćina, oduševit će i vas. Zovu je najljepšom gorskom dolinom Parka prirode Papuk, stručnjaci su zbrojili više od dvije tisuće biljnih i životinjskih vrsta… Tu su špilje, dva umjetna jezera, vodopad Skakavac koji se sa 36 metara visoke stijene obrušava u duboko korito Kovačice, planinarski dom sa 60 ležajeva i najfinijim specijalitetima inspiriranim papučkim šumama… Park šuma Jankovac izgleda nestvarno, pravo mjesto iz bajke, u njoj želite ostati.

Baš to je napravio i plemić sa početka ove priče, kojeg su zbog plave krvi nazivali grofom. S vremenom se tu preselio, živio je u ljetnikovcu kojeg više nema, uređivao staze, kreirao umjetna jezera, uživao iz dana u dan u suživotu s prirodom… Prema vlastitoj želji, čak je i pokopan u špilji iznad doline kojom danas vijuga Grofova poučna staza s info pločama, drvenim mostovima i stubama.

Park prirode Papuk ima i Rupnicu, mistično mjesto na kojem je priroda podignula jedinstveni geološki spomenik vulkanskog podrijetla. Do nje ćete najlakše doći iz Voćina, u kojem je službeni ulaz u Park prirode Papuk. Kad ste u ovom pitoresknom mjestu Virovitičko-podravske županije, zavirite i u crkvu Pohođenja Blažene Djevice Marije, poznate po hodočašću obitelji s djecom u kolovozu.

Na vrhovima Papuka ostaci su srednjovjekovnih gradova. Od njih čak osam, jedan se smjestio iznad Orahovice. Poznat je kao Ružica grad, sagrađen je u 15. stoljeću, njegov graditelj je nepoznat, a nikom ni danas nije jasno kako su toliki kameni blokovi dovučeni do vrha brda. Jedni pričaju da je ime dobio po lijepoj vili zazidanoj u zidine, drugi po kneginji koja se bacila s najviše kule, a treći da je vol plave dlake spavao u hladu oraha pored rascvjetane ruže, pa je baš na tom mjestu izgrađen grad tvrd poput oraha i lijep poput ruže, koji i danas prkosi vremenu.

Planinarenje, slobodno penjanje, plivanje na Orahovačkom jezeru, vožnja brdskim biciklom, lov, ribolov, šetnja, obiteljski odmor, ljenčarenje na pikniku na nekoj od livada… uživat ćete u planini čiji vrhovi dosežu gotovo tisuću metara.

Za kraj, nekoliko brojki. Park prirode Papuk proteže se na 336 četvornih kilometra, više od 96 posto površine prekriveno je šumskom vegetacijom s čak 13 tipova šume, status parka prirode dobio je 1999.godine, a status UNESCO geoparka dodijeljen mu je 2015. godine.

Plemićka ruta Virovitičko-podravske županije

Nekada se do odaja grofa Pejačevića dolazilo tajnim prolazom. Navodno su ga koristile njegove gošće u kasnim noćnim satima, a danas do ovog baroknog dvorca, u kojem je Gradski muzej Virovitica, možete jednim od pet atraktivnih mostova. Most ljubavi, Glazbeni most, Most zrcala, Gimnazijski most i Most portal spajaju moderni sa starim dijelom grada, na najljepši način spajaju suvremeno umjetničko ozračje s baroknom i klasicističkom arhitekturom.

Sa koje god strane krenuli, prije ili kasnije, Plemićka ruta Virovitičko-podravske županije, dovest će vas u Viroviticu, u kojoj se isprepliću stara barokna i moderna pročelja, a među ovim potonjim ističu se ona u Schubert crvenoj i plavoj, nijansama u kojima je stvarala prva dama hrvatske transavangarde, Virovitičanka Edita Schubert. Nakon obilaska Virovitice dobro dođe predah u Kuriji Janković u Kapela Dvoru, nekadašnjem ladanjskom imanju plemenitaša iz Suhopolja, a danas heritage hotelu s četiri zvjezdice. Sve u plemićkom stilu, od doručka do najfinijih slastica uz koje savršeno paše Slatinski biser, prvi hrvatski pjenušac koji se počeo proizvoditi daleke 1864. godine, na imanju njemačkog kneza Georga Wilhelma Schaumburg-Lippea u Slatini.

Nedaleko od Slatine nalazi se Pustara Višnjica, oaza mira, mjesto povratka prirodi, dobar odabir za antistres terapiju. Tu možete jahati, voziti se kočijom, timariti konje, pomagati u štali, šetati, hraniti jelene, voziti bicikl, sudjelovati u gastronomskim ili slikarskim radionicama, a sve što uspijeva na plodnoj zemlji priprema se u restoranu. Za prste polizati.

Informativno-edukativni centar i hostel „Dravska priča“ u Noskovcima, nekada je bio ljetnikovac grofa Draškovića. Svijet sova, svijet riba, vodozemca i gmazova, ptičja pjevaonica, bogata flora, kutak leptira, dravske šume vila i vilenjaka, poučna staza na obali rijeke „Dravi u zagrljaj“ – tek su mali dio onog što vas tamo očekuje.

Priču o Plemićkoj ruti Virovitičko-podravske županije ne možemo završiti bez Centra za posjetitelje – dvorac Janković u Suhopolju. Ovo obnovljeno impresivno zdanje iz sredine 18. stoljeća s 15 modernih soba, multimedijskom izložbenom dvoranom, 5D kinom, sjajna je polazišna točka za istraživanje ljepota Virovitičko-podravske županije, mjesta susreta Podravine i Slavonije.

Biciklističke staze, atraktivna Bilogora, pitoreskni Papuk, moćna Drava, sakralna baština, promatranje ptica, lov i ribolov, gurmanski raj, odlična vina i craft piva… U par riječi – plemićki odmor za pamćenje!